Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Βορ. Τζουμέρκων, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους δημότες για την στήριξή τους στις Δημοτικές Εκλογές και υπόσχεται ότι θα είναι παρόν στα δρώμενα του Δήμου.
Έχει άποψη, έχει φωνή.
Πρέπει και θέλει να παίξει το ρόλο της, ως μείζονος αντιπολίτευσης.
Πρέπει και θέλει να είναι κοντά στο δημότη να διαφυλάσσει και να αγωνίζεται για τα συμφέροντά τους.
« Θετικοί στα θετικά- Αμείλικτοι στα αρνητικά»
Οι παρεμβάσεις της παράταξής μας στα Δημοτικά Συμβούλια καθοριστικές, συναινετικές εκεί που κρίνονται προς το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών, δημιουργικές, αρνητικές όταν οι εισηγήσεις της πλειοψηφίας υποκρύπτουν προεκλογικές υποσχέσεις (καταστήματα Κορύτιανης – Βαθυπέδου). 
Στο πρώτο Συμβούλιο ψηφίστηκε ομόφωνα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και ομόφωνες ήταν αρκετές αποφάσεις των Ημερησίων Διατάξεων σε διάφορα θέματα.
Δεν είμαστε εκεί για να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση αλλά για να παίξουμε το ρόλο μας στη θέση που οι δημότες μας έταξαν.


---Η πρώτη αντιπαράθεση ήρθε όταν η παράταξή μας, ζήτησε την παραχώρηση χώρων – γραφείων με στοιχειώδη εξοπλισμό και γραμματειακής υποστήριξης, όπως αυτό ορίζει ο Νόμος: 3852/2010,  Άρθρο 66,Παράγραφος 7.
Ο Δήμαρχος αρνήθηκε να εφαρμόσει το νόμο, παρότι η παράταξή μας αποτελείται από είκοσι εκλεγμένα μέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο και  στις 24 τοπικές κοινότητες και αρκετούς φίλους που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν, να προτείνουν, να πουν την άποψή τους στους εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στα νέα δεδομένα που θέτει ο “Καλλικράτης” με τις συνενώσεις πρώην Δήμων και Κοινοτήτων, η συνεργασία και δραστηριοποίηση όλων των Δημοτικών Συμβούλων από όλες τις παρατάξεις, κρίνετε επιβεβλημένη. Στοιχειωδώς για να λειτουργήσουν οι Δημοτικές Παρατάξεις της αντιπολίτευσης (αυτό το πρόβλημα το έχει λύσει η συμπολίτευση),  χρειάζονται μία από τις πολλές αραχνιασμένες αίθουσες στις 24 τοπικές Κοινότητες, όπως αυτές στο Ελληνικό και το Πετροβούνι, ένα γραφείο, λίγες καρέκλες, από τις τόσες που απομακρύνθηκαν από τις πρώην έδρες των Δήμων και Κοινοτήτων, για τους λιγοστούς υπαλλήλους του νέου Δήμου. Η παραχώρηση και η χρήση τους, θα τονώσει  τον τοπικό επαγγελματικό ιστό και αυτών των χωριών. Εξάλλου η αντιπολίτευση δεν έχει αμειβόμενα μέλη, όπως η συμπολίτευση, για να μισθώσουν ιδιωτικά κτήρια. Μήπως δεν είμαστε ώριμοι για να εφαρμόσουμε τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»;
Εξάλλου επανήλθαμε με γραπτό αίτημα και αναμένουμε την απάντησή του Δημάρχου.


---«Χωροθέτηση Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΑΣΑ ΗΠΕΙΡΟΥ)  και κατασκευή νέου ΧΥΤΥ»
Η παρέμβασή μας ήταν καθοριστική και ουσιαστική.
Ζητήσαμε την εφαρμογή της μελέτης που εξαιρεί την μετατροπή του ΧΥΤΑ Ελληνικού σε ΧΥΤΥ την άμεση χωροθέτηση του εργοστασίου και την κατασκευή νέου ΧΥΤΥ στον ίδιο χώρο.
Εκτός των άλλων ζητήσαμε την υποστήριξη του Δήμου ....στις νομικές διαδικασίες που εκκρεμούν (Συμβούλιο Επικρατείας) και την δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης – παρέμβασης- ενημέρωσης για το όλο θέμα.
Ζητήσαμε και βγήκε μια κοινά αποδεκτή απόφαση απ’ όλες τις παρατάξεις, η παρακάτω:
1. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και οι κά­τοικοι της περιοχής αντιτίθενται στη λειτουργία του ΧΥΤΑ του Ελληνικού, ο οποίος κατασκευάζεται με τον παράνομο και άδικο τρόπο, που όλοι γνωρίζουμε. Βρίσκονται σε  ετοιμότητα, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις και αναμένοντας τις αποφάσεις των σχετικών δικαστηρίων, στο οποία έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν εφόσον χρειαστεί (Συμβούλιο Επικρατείας- Ευρω­παϊκά Δικαστήρια).
2. Η χωροθέτηση του Εργοστασίου Επεξερ­γασίας ΑΣΑ Ηπείρου να γίνει κατά κύριο λόγο με κριτήρια τεχνικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά και να μην υπερισχύσουν τα οικονομικά. Να αποτελεί προϊόν μιας ολοκληρωμένης θεώρησης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που θα προβλέπει κατ' εξοχήν τη διαλογή στην πηγή. Οι διαδικασίες να προχωρήσουν άμεσα χωρίς κωλυσιεργίες ή άλλες σκοπιμότητες.
3. Να κατασκευαστεί το εργοστάσιο και ο ΧΥΤΥ στην ίδια περιοχή, χωρίς αξιοποίηση των υπαρχόντων ΧΥΤΑ.
4. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα ορίσει Επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί στενά την επικαιρότητα γύρω απ' το εν λόγω θέμα και θα ενημερώνει έγκαιρα τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους κατοίκους.
Γιατί σε ένα τέτοιο θέμα δεν χωράνε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι η αποσιώπηση - απόκρυψη στοιχείων από το Δήμαρχο και δύο Αντιδημάρχων- από τους υπόλοιπους Δημοτικούς συμβούλους, συμπεριλαμβανομένων και αυτής της μείζονος μειοψηφίας .
 Συγκεκριμένα η δική μας παράταξη ζήτησε από το Δήμαρχο να επικοινωνήσει με το Δικηγόρο της υπόθεσης ΧΥΤΑ.
Ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι γνώριζαν ότι στις αρχές Μαρτίου στο Συμβούλιο της επικρατείας θα εκδικαστεί η αίτηση απόρριψης κατασκευής ΧΥΤΑ στο Ελληνικό . 
Πιστεύουμε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί τους δημότες μας, έπρεπε ο Δήμαρχος να επιληφθεί του θέματος, αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και όχι να περιμένει την παρότρυνση από τη μειοψηφία. 
Μάλιστα στη λαϊκή Συνέλευση που έγινε στο Ελληνικό στις 13/2/2011 προσπάθησε έγκαιρα να αποποιηθεί των ευθυνών του για την χρονοτριβή αποστολής συμπληρωματικών στοιχείων προς το δικηγόρο της υπόθεσης , «μαντεύοντας απορριπτική απόφαση για αυτό το λόγο από το Συμβούλιο της επικρατείας», χωρίς ο ίδιος ............να έχει μερίδιο ευθύνης.
Η απόκρυψη της αλληλογραφίας από τους συμβούλους  τουλάχιστον της μείζονος μειοψηφίας δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας μεταξύ των Δημοτικών παρατάξεων για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
 Εκτός και αν γίνεται για κάποιους άλλους άγνωστους προς το παρόν λόγους.
 Ειλικρινά με την νέα επιτροπή αγώνα για τον ΧΥΤΑ τι θα γίνει , θα συσταθεί και πότε;
ΤΕΛΙΚΑ  θέλουμε να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ και να μην μετατραπεί σε ΧΥΤΥ???


          ---Στις 09/02/2011 η παράταξή μας, έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αγωνία των συνδημοτών μας βάζοντας ως θέμα προ ημερησίας διάταξης την ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής.
          Καταθέσαμε την άποψή μας λέγοντας ότι:
Οι αστυνομικοί σταθμοί των Χουλιαράδων αλλά και του Καλεντζίου έχουν κλείσει με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου μας (πρώην κοινότητες ,πρώην Δήμοι Τζουμέρκων και Κατσανοχωρίων) να μένουν χωρίς αστυνόμευση.
Ο Δήμος μας είναι ορεινός και κατά βάση το χειμώνα τα χωριά μας είναι σχεδόν ακατοίκητα, η παρουσία ενός τουλάχιστον περιπολικού στην περιοχή μας σε τακτά χρονικά διαστήματα θα δώσει , στους λιγοστούς κατοίκους των χωριών μας, το αίσθημα της σιγουριάς και ασφάλειας αλλά και θα αποτρέψει το όποιο αδίκημα μπορεί να τελεστεί με την απουσία της αστυνόμευσης . (.... άνοιγμα των σπιτιών κλοπές και άλλα).
Το θέμα τέθηκε μετά από συζητήσεις που είχαμε με τους δημότες τις περιοχής μας και για να δώσουμε στο Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων το έναυσμα για την παρέμβαση του στη Διοίκηση της Αστυνομικής Δ/νσης Ηπείρου με σκοπό την ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος Πραμάντων με έμψυχο δυναμικό αλλά και με κατάλληλα οχήματα περιπολίας της περιοχής μας.
Η δέσμευση του Δήμαρχου ήταν ότι άμεσα θα δει το θέμα και μάλιστα δεσμεύτηκε πως θα προσκαλέσει τον περιφερικό Δ/ντη της Αστυνομίας να παραβρεθεί σε μια συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου με αυτό το θέμα.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!!...........
         

---«Λειτουργία Υπηρεσιακών Μονάδων στις τοπικές Κοινότητες»
Ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά το μέλλον και το ρόλο των τοπικών κοινοτήτων, την αποκέντρωση αλλά και την ευέλικτη λειτουργία του Δήμου.
Η θέση μας ήταν, ο καθορισμός όλων των υπηρεσιακών μονάδων σε όλες τις τοπικές κοινότητες
( ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει στη παρούσα φάση, όμως εάν αργότερα υπάρξουν οι δυνατότητες στελέχωσης τοπικών κοινοτήτων με υπαλλήλους, αυτό να έχει οριστεί).
          Η όλη μας πρόταση δεν έγινε δεκτή.
          Όμως έγινε δεκτή η πρότασή μας στην ελλιπή εισήγηση του Δημάρχου, η οποία δεν συμπεριλάμβανε ενδεικτικά την στελέχωση των τοπικών κοινοτήτων Χουλιαράδων και Καλεντζίου (πρώην εδρών Δήμων) με τεχνικές υπηρεσίες (υδραυλικό-ηλεκτρολόγο-εργάτη-χειριστή σε μόνιμη βάση και όταν χρειαστεί μηχανικό και ότι άλλο περιλαμβάνει μια τεχνική υπηρεσία του Δήμου) καθώς και τον εξοπλισμό, όπως μηχανήματα αποχιονισμού γεννήτριες και γενικότερα ότι θα απαιτηθεί για την άμεση παρέμβαση και τη σωστή λειτουργία του Δήμου.---Επιτροπές Δήμου:
Σε καμία επιτροπή του Δήμου (προμηθειών,υπηρεσιών,έργων)  ο Δήμαρχος δεν πρότεινε και δεν ψήφισε η πλειοψηφία, να συμμετέχει μέλος από την αντιπολίτευση !!!
Θέλουμε εξάλλου να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας για τον τρόπο συγκρότησης της επιτροπής  προμηθειών, όπου τα ίδια άτομα που προκηρύσσουν και θέτουν τις προδιαγραφές των προμηθειών, είναι συγχρόνως  τα ίδια άτομα  και μέλη της επιτροπής ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ.
Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις της νέας Δημοτικής Αρχής για το καλό του Δήμου μας – Άλλωστε όλοι θα κριθούμε από τα αποτελέσματα – πιστεύουμε όμως « ότι η Γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια».
 Ότι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό. 
Η διαφάνεια είναι πάνω από όλα ΠΡΑΞΗ.