Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

3ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                3ο   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Βορείων Τζουμέρκων

 
-Συγκέντρωση παράταξης.
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας   για συζήτηση και οργάνωση της παράταξής μας ώστε να λειτουργήσει με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο για το καλό του Δήμου μας. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2011 σε χώρο του ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. , έγινε ανάλυση της προεκλογικής περιόδου, επισημάνθηκαν παραλείψεις και λάθη, και πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις για το μέλλον της παράταξης και τον τρόπο αντιπολίτευσης στην τριετία που ακολουθεί. Η παράταξή μας θα είναι κοντά σε όλους τους συνδημότες μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα, ιδιαίτερα της καθημερινότητας, και επιζητώντας λύσεις. Παράλληλα, θα ασκεί υπεύθυνο και πλήρη έλεγχο στα πεπραγμένα της Δημοτικής αρχής.  
Η παράταξή μας πλέον, οργανωτικά θα λειτουργεί συντεταγμένα με επταμελή προεδρείο και επικοινωνιακή επιτροπή. Το προεδρείο αποτελούν οι συνδημότες μας : Θεοδώρου Γιώργος,  Γκεσούλης Νίκος, Κωσταγεώργος Κώστας, Κωσταγιάννης Αχιλλέας, Μπαϊκούσης Παύλος, Νικολού Αιμιλία, Ντούρος Γιάννης, ενώ την επικοινωνιακή επιτροπή αποτελούν οι : Αργύρης Γιάννης, Μασαλάς Βασίλης, Ντούρος Γιάννης, Τσιλιγιάννη Σπυριδούλα. Δυναμική παρουσία της παράταξής μας θα έχουν οι εννιά (9) εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι έντεκα(11) τοπικοί.

--Γενική Συνέλευση για το ΧΥΤΑ
Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο στο Ελληνικό στις 17 Απριλίου 2011 με θέμα το ΧΥΤΑ , την παράταξη μας αντιπροσώπευσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Αργύρης Γιάννης, κ. Νικολού Αιμιλία., και κ. Γκρέστας Παναγιώτης. Και οι τρεις τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας – ανασυγκρότησης αναβαθμισμένης επιτροπής αγώνα κατά των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ. Αρκετοί κάτοικοι του Ελληνικού τοποθετήθηκαν και για άλλη μια φορά εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους για τη συμπεριφορά των «πράσινων και μπλε σωτήρων». Πρότειναν , επίσης, τη δημιουργία αναβαθμισμένης επιτροπής αγώνα με πρόεδρο  το σημερινό Δήμαρχο,  κ. Σεντελέ. Όταν ,όμως, ήρθε η στιγμή της ανασυγκρότησης της επιτροπής αγώνα κατά των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ , τους περίμενε μια ακόμη έκπληξη- απογοήτευση! Ο σημερινός Δήμαρχος αρνήθηκε τη θέση του προέδρου
στην επιτροπή και για την αναβάθμιση της υπέδειξε ως πρόεδρο το δημοτικό σύμβουλο από το Ελληνικό, κ. Γκρέστα Σωκράτη!!  Η επιτροπή, τελικά, έγινε μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους από το Ελληνικό και εκπροσώπους από φορείς της περιοχής!!!
Εμείς ως Παράταξη θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους του Ελληνικού και όπως τόνισε ο κ. Αργύρης Γιάννης ως ανεξάρτητη παράταξη δε χρωστάμε ούτε σε «πράσινους» , ούτε σε «μπλε»! Η μοναδική μας συμφωνία και δέσμευση είναι μόνο προς τους κατοίκους της περιοχής και το συμφέρον του Δήμου μας!

--Ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2011  
 Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας βρέθηκαν προ εκπλήξεως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 06/04/2011 και ώρα 6μ.μ όταν τους μοιράστηκε το Προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα  διαφορετικό από αυτό που τους είχε δοθεί με την ημερήσια διάταξη και τους ζητήθηκε να το διαβάσουν και να τοποθετηθούν εκείνη τη στιγμή. (Η ενέργεια αυτή γεννά ερωτήματα.) Η παράταξή μας καταψήφισε το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα για τους εξής λόγους:  
-          Δε λήφθηκαν υπόψη οι ουσιαστικές ανάγκες του νέου ενοποιημένου Δήμου.
-          Θεωρούμε ότι είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που έγινε χωρίς να συμπεριλαμβάνει βασικά έργα που οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων έχουν προτείνει.
-          Δεν το θεωρούμε αναπτυξιακό, γιατί δεν περιλαμβάνει έργα και μελέτες τα οποία θα δώσουν στην περιοχή μας την ανάπτυξη που είναι απαραίτητη.
-          Είναι ένα  Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν περιέχει έργα και μελέτες για τον πρωτογενή τομέα.
-          Είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με κατάτμηση έργων και με ενδεικτικά ένα έργο σε κάθε Τοπική Κοινότητα. (Πού είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες όπως  έχουν καταγραφεί σε τοπικές εφημερίδες;)
-          Δε βάζει νέες βάσεις στα νέα δεδομένα.
-          Τέλος, είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα που και το θέμα των υπολοίπων από μεταφορά ποσών των πρώην Δήμων και Κοινοτήτων δε χειρίστηκε δίκαια, και αυτό είναι πασιφανές στην περίπτωση της Δημοτικής Ενότητας Τζουμέρκων…
Ασφαλώς και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως ενιαίος Δήμος και όχι ως Δημοτικές Ενότητες, όμως είναι η πρώτη μας χρονιά ως ενιαίος Δήμος και θεωρούμε πως τα υπόλοιπα των Δημοτικών Ενοτήτων θα πρέπει , αν όχι εξ ολοκλήρου , τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ,να δοθούν στις πρώην Δημοτικές Ενότητες από τις οποίες προέρχονται.

--Ψήφιση προϋπολογισμού
Την  ίδια ημέρα της 6ης Απριλίου 2011, ακολούθησε της συνεδρίασης του τεχνικού προγράμματος και της αλλαγής  χρηματοδότησης συνεχιζόμενων έργων και οφειλών, η συνεδρίαση με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ήταν ένας Γολγοθάς για τους συμμετέχοντες αφού διήρκεσαν  από τις 6:00 μ.μ. ως τις πρώτες πρωινές ώρες.  Ο λόγος άγνωστος, οι απορίες και σκέψεις πολλές.
 Τι να υποθέσει κανείς; Σκοπός ήταν να μην προλάβει το Συμβούλιο να μελετήσει τις εισηγήσεις των οργάνων; Να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός χωρίς αναλυτική διερεύνηση των στοιχείων; Αλήθεια, κ. Δήμαρχε και Προεδρείο, υπάρχει σοβαρότερο θέμα από τον προϋπολογισμό;
Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι η εισήγηση που μοιράστηκε έντυπα στους δημοτικούς συμβούλους λίγο πριν τη συνεδρίαση της 9:00μ.μ. και ψηφίστηκε, διαφέρει σημαντικά από τον προϋπολογισμό που θα πάει για έγκριση στον ελεγκτή νομιμότητας και έχει αναρτηθεί (2 φορές!) στο πρόγραμμα Διαύγεια του Υπουργείου Εσωτερικών. Παράδειγμα αυτών των ενδείξεων είναι ότι στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε δεν προβλέπονται οι πάγιες προκαταβολές (χρήματα τα οποία οι τοπικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται για να λύσουν άμεσες ανάγκες της καθημερινότητας π.χ. φωτισμό, καθαριότητα, ύδρευση κ.τ.λ.).
 Ευχή μας να μη βγουν αληθινές οι ανησυχίες μας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η παράταξή μας δε συμμετέχει απλά στο Συμβούλιο για να το νομιμοποιεί. Συμμετέχει γιατί πρέπει να ελέγχει τα της Δημοτικής αρχής και να ενημερώνει τους συνδημότες μας για τις πρακτικές και τις παραλείψεις της Δημοτικής αρχής.

--Εκμίσθωση βοσκοτόπων
Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στις 28/3/2011 με θέμα «Καθορισμός όρων δημοπράτησης βοσκοτόπων» πάρθηκε η απόφαση με αριθμό 19/2011. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε για την εκμίσθωση των βοσκοτόπων της τοπικής κοινότητας Συρράκου με ονομασία «Γκούβα-Λεπριάριο» το αρχικό ποσό δημοπράτησης να είναι 2.000 €. Ακριβώς ο ίδιος βοσκότοπος μισθώθηκε πέρυσι από την κοινότητα Συρράκου (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) με αρχική τιμή δημοπράτησης  το ποσό των 5.300€. Ποσοστό μείωσης 265%! Το ερώτημα είναι : γιατί φέτος , στα νέα δεδομένα του διευρυμένου Δήμου, η τιμή μειώθηκε κατά 3.300€; Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε μία μικρή μείωση (όπως έγινε στους υπόλοιπους βοσκοτόπους ) λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας ,αλλά τα 5.300€ να γίνουν 2.000€ δύσκολα το κατανοεί κάποιος.       
Στην ίδια συνεδρίαση και πριν την ψηφοφορία, σε ερώτηση μέλους της επιτροπής από την παράταξή μας για το ύψος των τιμών, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι οι φετινές τιμές είναι ίδιες με τις περσινές!!!

--Επιχορηγήσεις
Ο Δήμος μας επιχορηγήθηκε από το Κράτος κατά το μήνα Απρίλη, με τα παρακάτω ποσά :
Α) Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών για το μήνα Απρίλιο 2011 με το ποσό των 171.562,31 €.
Β) Μία δόση των 26.233,36 € για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Γ) Για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού μερικής  απασχόλησης, δόση που ανέρχεται στο ποσό των 14.000 €.
Δ) Δόση για εξόφληση οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 139.201,67 € από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ε) Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2011 δεύτερη δόση του ποσού των 20.587,77 για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων του Δήμου.
Σύνολο περίπου: 370.000 ευρώ.
Η παρουσίαση αυτών των οικονομικών στοιχείων έγινε, γιατί η  παράταξή μας επιθυμεί να κρατά ενήμερους τους συνδημότες μας για τα οικονομικά έσοδα του Δήμου μας, ειδικά στη σημερινή  οικονομικά δύσκολη περίοδο που ζούμε. 
--Πρόσληψη Ειδικού Συνεργάτη
Κλείνοντας, θα θέλαμε  να ενημερώσουμε τους Συνδημότες ότι η Δημοτική αρχή (διά του Δημάρχου) προχώρησε νόμιμα στην πρόσληψη και δεύτερου ειδικού  συνεργάτη επί οικονομικών θεμάτων, του οποίου οι οικονομικές  απολαβές μαζί με την ασφάλεια του θα ανέρχονται στο ποσό των 30.000€ περίπου ετησίως. Άλλα τόσα ευρώ θα εκταμιεύσει περίπου ο Δήμος ετησίως, για αμοιβή του άλλου ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου.   


                                                                                      Για την παράταξη
                                                                                      Γιάννης Αργύρης
                                                                                   Δημοτικός Σύμβουλος