Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

4ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
  Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Βορείων Τζουμέρκων

     -   Διανύοντας τον έκτο μήνα λειτουργίας του νέου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση στην πρόθεσή της να έχει διαρκεί επικοινωνία με τους δημότες αισθάνεται την ανάγκη , αφού ευχαριστήσει  τους δημότες για την στήριξή τους στις Δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2011, να υποσχεθεί ότι θα είναι παρούσα στα δρώμενα του Δήμου. Έχει άποψη! Έχει φωνή! Πρέπει και θέλει να είναι κοντά σε όλους τους συνδημότες μας διαφυλάσσοντας τα συμφέροντά τους, αναδεικνύοντας τα προβλήματα, ιδιαίτερα της καθημερινότητας, και επιζητώντας λύσεις. Παράλληλα, θα ασκεί υπεύθυνο και πλήρη έλεγχο στα πεπραγμένα της Δημοτικής αρχής. «Συναινετικοί στα θετικά –Αμείλικτοι στα αρνητικά». Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά για να αναλάβουμε το ρόλο μας στη θέση που οι δημότες μας έταξαν, ως μείζονος αντιπολίτευσης.   
      -  Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η παράταξή μας  στις 10 Απριλίου 2011 σε χώρο του ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. , έγινε ανάλυση της προεκλογικής περιόδου, επισημάνθηκαν παραλείψεις και λάθη, και πάρθηκαν
ομόφωνες αποφάσεις για το μέλλον της παράταξης και τον τρόπο αντιπολίτευσης στην τριετία που ακολουθεί. Η παράταξή μας πλέον, οργανωτικά θα λειτουργεί συντεταγμένα με επταμελή προεδρείο και επικοινωνιακή επιτροπή. Το προεδρείο αποτελούν οι συνδημότες μας : Θεοδώρου Γιώργος,  Γκεσούλης Νίκος, Κωσταγεώργος Κώστας, Κωσταγιάννης Αχιλλέας, Μπαϊκούσης Παύλος, Νικολού Αιμιλία, Ντούρος Γιάννης, ενώ την επικοινωνιακή επιτροπή αποτελούν οι : Αργύρης Γιάννης, Μασαλάς Βασίλης, Ντούρος Γιάννης, Τσιλιγιάννη Σπυριδούλα. Δυναμική παρουσία της παράταξής μας θα έχουν οι εννιά (9) εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι έντεκα(11) τοπικοί.
       -  Η παράταξή μας , στα πλαίσια μιας σειράς επαφών που έχει προγραμματίσει, συναντήθηκε στις 28/03/2011 με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη. Στη συνάντηση αυτή εκθέσαμε τους προβληματισμούς και τις απόψεις μας για τα εξής θέματα: 1) ΧΥΤΑ Ελληνικού, 2) Εργολαβία 2ης επαρχιακής οδού, 3)Συντήρηση 2ης και 3ης επαρχιακής οδού, 4)Σύνδεση του Δήμου με Εγνατία οδό και Ιόνια οδό, 5)ΕΣΠΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΛΛΑΔΑ» και 6)Γενικότερα θέματα που απασχολούν το Δήμο μας και την τοπική αυτοδιοίκηση.
     -   Όσον αφορά το θέμα του ΧΥΤΑ θεωρούμε ότι  δεν είναι μόνο ζήτημα της Τοπικής Κοινότητας Ελληνικού, αλλά ζήτημα ολόκληρου του Δήμου και ένα από τα πλέον σοβαρά, γι’ αυτό επιχειρήσαμε μια σειρά παρεμβάσεων με πρωταρχικό στόχο να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ. Ζητήσαμε την εφαρμογή της μελέτης που εξαιρεί την μετατροπή του ΧΥΤΑ Ελληνικού σε ΧΥΤΥ, την άμεση χωροθέτηση του εργοστασίου και την κατασκευή νέου ΧΥΤΥ στον ίδιο χώρο. Επίσης, ζητήσαμε την υποστήριξη του Δήμου στις νομικές διαδικασίες και την δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης-παρέμβασης για το όλο θέμα. Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε ,μετά από προτροπή της παράταξής μας, στο Πνευματικό Κέντρο στο Ελληνικό στις 17 Απριλίου 2011 με θέμα το ΧΥΤΑ , Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής μας που παραβρέθηκαν  τάχθηκαν στο πλευρό των κατοίκων του Ελληνικού που για άλλη μια φορά εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους για τη συμπεριφορά των «πράσινων και μπλε σωτήρων». Πρότειναν , επίσης, τη δημιουργία αναβαθμισμένης επιτροπής αγώνα κατά των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ με πρόεδρο το σημερινό Δήμαρχο,  κ. Σεντελέ. Ο Δήμαρχος ,όμως, αρνήθηκε τη θέση του προέδρου στην επιτροπή! Η επιτροπή, τελικά, έγινε μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους από το Ελληνικό και εκπροσώπους από φορείς της περιοχής. Εμείς, ως Παράταξη, θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους του Ελληνικού γιατί ως ανεξάρτητη παράταξη δε χρωστάμε ούτε σε «πράσινους» , ούτε σε «μπλε»! Η μοναδική μας συμφωνία και δέσμευση είναι μόνο προς τους κατοίκους της περιοχής και το συμφέρον του Δήμου μας!
       -  Ο ενεργός ρόλος των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης μας είναι εμφανής και  στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με συνεχείς προτάσεις και παρεμβάσεις. Μία από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει κατά καιρούς  σχετίζεται με την ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής, καθώς το κλείσιμο των αστυνομικών σταθμών των Χουλιαράδων και του Καλεντζίου έχουν εντείνει την αγωνία  και το αίσθημα ανασφάλειας των συνδημοτών μας, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο. Αναμένουμε τις ενέργειες του Δημάρχου σε σχέση με τις προτάσεις μας.
     - Ένα άλλο θέμα, που φέραμε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν ο καθορισμός όλων των υπηρεσιακών μονάδων σε όλες τις τοπικές κοινότητες  με στόχο την ευέλικτη λειτουργία του Δήμου. Γνωρίζουμε ότι αυτό δε μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, όμως αν αργότερα υπάρξουν οι δυνατότητες στελέχωσης τοπικών κοινοτήτων με υπαλλήλους , αυτό να έχει οριστεί. Δυστυχώς, η όλη μας πρόταση δεν έγινε δεκτή.
     -   Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας βρέθηκαν προ εκπλήξεως στις απανωτές  συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 06/04/2011 όταν τους μοιράστηκε το Προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός  διαφορετικά από αυτά που τους είχαν δοθεί με την ημερήσια διάταξη και τους ζητήθηκε να τα διαβάσουν και να τοποθετηθούν εκείνη τη στιγμή. (Η ενέργεια αυτή γεννά ερωτήματα.) Η παράταξή μας καταψήφισε το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα και εν μέρει τον προϋπολογισμό για τους εξής λόγους:  
-          Δε λήφθηκαν υπόψη οι ουσιαστικές ανάγκες του νέου ενοποιημένου Δήμου.
-          Θεωρούμε ότι είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που έγινε χωρίς να συμπεριλαμβάνει βασικά έργα που οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων έχουν προτείνει.
-          Δεν το θεωρούμε αναπτυξιακό, γιατί δεν περιλαμβάνει έργα και μελέτες τα οποία θα δώσουν στην περιοχή μας την ανάπτυξη που είναι απαραίτητη.
-          Είναι ένα  Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν περιέχει έργα και μελέτες για τον πρωτογενή τομέα.
-          Είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με κατάτμηση έργων και  ενδεικτικά ένα έργο σε κάθε Τοπική Κοινότητα. (Πού είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες όπως  έχουν καταγραφεί σε τοπικές εφημερίδες;)
-          Δε βάζει νέες βάσεις στα νέα δεδομένα.
-          Τέλος, είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα που και το θέμα των υπολοίπων από μεταφορά ποσών των πρώην Δήμων και Κοινοτήτων δε χειρίστηκε δίκαια, και αυτό είναι πασιφανές στην περίπτωση της Δημοτικής Ενότητας Τζουμέρκων.
     -  Mε έγγραφο του Δημάρχου προς την Περιφέρεια Ηπείρου  και χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποκαλύπτεται η πρόθεσή του για την ισόρροπη ανάπτυξη των 24 Τοπικών Κοινοτήτων.  Από τα 30 προτεινόμενα έργα προς την περιφέρεια, τα 9 αφορούν αποκλειστικά την τοπική κοινότητα Πραμάντων (έργα προτεινόμενα σχεδόν στο σύνολό τους χωρίς μελέτες). Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι ναι μεν δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγάλα αναπτυξιακά έργα για το Δήμο μας, αλλά δεν μπορούμε παράλληλα να διαχειρισθούμε ούτε  την καθημερινότητα!
    -  Στη συνεδρίαση της 22ης Μαΐου 2011 διαπιστώσαμε και έμπρακτα τη διαφορετική αντιμετώπιση του Δημάρχου προς τους προεκλογικούς υποστηρικτές και μη. Οι αιτήσεις πολιτών που έρχονται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αντιμετωπίζονται με μοναδικό κριτήριο την προεκλογική τοποθέτηση του ενδιαφερομένου και όχι την αναγκαιότητα ή τη σοβαρότητα του αιτήματος. 
   - Επιπλέον, ο Δήμαρχος αγνόησε το προβλεπόμενο από το νόμο δικαίωμα των παρατάξεων για παραχώρηση γραφείων, στοιχειώδους εξοπλισμού και γραμματειακής υποστήριξης, με στόχο την παραγωγική λειτουργία των παρατάξεων και ευρύτερα του Δήμου στα νέα δεδομένα του Καλλικράτη. Όπως επίσης αγνόησε και τους τοπικούς προέδρους της παράταξής μας που ζήτησαν στα χωριά τους, ο καθένας χωριστά, το δικό τους χώρο και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Υπάρχουν χώροι στις τοπικές κοινότητες που «αραχνιάζουν», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου. Υπάρχει άραγε άλλος Δήμαρχος ανά την Ελλάδα που δεν έχει παραχωρήσει γραφεία στις παρατάξεις; Αυτές οι επιλογές δε συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία των νέων Δήμων και στο πνεύμα του «Καλλικράτη».  
     -   
   Για την παράταξη
   Γιάννης Αργύρης
       Δημοτικός Σύμβουλος