Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΡΡΑΚΟΥ 14/8/2001- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους Συρρακιώτες που για 5η συνεχή φορά με έφεραν πρώτο στις προτιμήσεις τους, την 1η φορά ως κοινοτικό σύμβουλο, τις τρεις επόμενες ως Πρόεδρο Κοινότητας Συρράκου και την τελευταία ως υποψήφιο Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων. Από τη θέση της αντιπολίτευσης στο νέο Δήμο υπόσχομαι ότι θα σταθώ εποικοδομητικά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπερασπιζόμενος το καλό του Δήμου και  ειδικότερα του Συρράκου. Εξάλλου η παράταξή μας μέχρι τώρα έχει στηρίξει εισηγήσεις της πλειοψηφούσας παράταξης.   
            Η τοποθέτησή μου στη σημερινή Λαϊκή Συνέλευση αφορά αφενός στο έτος 2010, ως πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Συρράκου και αφετέρου στο έτος 2011, ως αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του νέου Δήμου.
Α) Για το έτος 2010.
α) Πολύς λόγος έγινε για τα περίπου 70.000  ευρώ που μετέφερε ως πλεόνασμα η πρώην Κοινότητα Συρράκου στο νέο Δήμο. Μερικοί τα θεώρησαν πάρα πολλά, αυτό όμως έγινε για τους παρακάτω λόγους:
  i) Είχαμε πάρει παλιές αποφάσεις για έργα, όπως το χωροταξικό και η δορυφορική τηλεοπτική κάλυψη που, αν υλοποιούνταν, θα έπρεπε να κληθούμε να πληρώσουμε.
 ii) Ενώ στο τέλος του 2010 ήρθαν νέες επιχορηγήσεις  από το κράτος, τους τελευταίους του μήνες, λόγω προεκλογικής περιόδου, απαγορεύονταν η υλοποίηση νέων έργων. Εξάλλου ο νέος Καλλικρατικός Δήμος είχε ανάγκη από κάποια χρήματα προκειμένου να πληρωθούν οι υπάλληλοι της πρώην Κοινότητας  κατά τους πρώτους μήνες και να επιτελέσει κάποια έργα που εμείς, κατά την κρίση κάποιων, δεν επιτελέσαμε. Οι 70.000 Ευρώ, στα 8.500.000 που θα διαχειριστεί ο νέος Δήμος το 2011, είναι σταγόνα στον ωκεανό.
             Από τους τρεις Δήμους και τις τέσσερις Κοινότητες που συνενώθηκαν, μόνο η Κοινότητα Συρράκου - και νιώθουμε περήφανοι γι' αυτό και πιστεύουμε πως το ίδιο νιώθουν και οι περισσότεροι Συρρακιώτες - και ο πρώην Δήμος Τζουμέρκων
άφησαν χρηματικό υπόλοιπο στο νέο Δήμο, παρότι επιτελέστηκαν όλα αυτά τα χρόνια σημαντικά έργα, χωρίς δανειοδοτήσεις και χωρίς να γίνουν προεκλογικά έργα στο τέλος του 2010 για υφαρπαγή των ψήφων, όπως έγινε σε άλλους Δήμους.   Ο πρώην Δήμος Πραμάντων άφησε χρέος περίπου 1.000.000 ευρώ και οι τόκοι του δανείου για τα επόμενα 25 χρόνια φθάνουν περίπου στις 600.000 ευρώ. Ξεκινά κατά συνέπεια ο νέος Δήμος χρεωμένος με 1.600.000 ευρώ μόνο από τον πρώην Δήμο Πραμάντων. Τα παραπάνω στοιχεία του απολογισμού, ελεγμένα από ορκωτό λογιστή, τα παρέδωσα στη συντακτική επιτροπή αντιλάλων. Το τελευταίο Κοινοτικό Συμβούλιο νιώθει περήφανο που με τόσο πλούσιο έργο  πήγε ως νύφη «καλοπροικισμένη» στο νέο Δήμο. Αλήθεια ποια οικογένεια είναι πιο νοικοκυρεμένη; Αυτή που με δικά της χρήματα κτίζει σπίτι ή αυτή που δανείζεται για να το εξωραΐσει και αφήνει ως παρακαταθήκη αποσβέσεις κεφαλαίου και τόκους στις επερχόμενες γενιές της;
β) Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ της ανόδου και καθόδου των Συρρακιωτών ήταν ιδέα του Κώστα Μπίτσιου και εμείς την υλοποιήσαμε. Ευχαριστούμε τα άτομα που αφιλοκερδώς πήραν μέρος, τον πρώην Νομάρχη Πρέβεζας, κο Βασίλη Ιωάννου, τον πρώην Δήμαρχο Ιωαννιτών, κο Νίκο Γκόντα, για μέρος της χρηματοδότησης του ντοκιμαντέρ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα εξασφαλίστηκαν από την πρώην Κοινότητα Συρράκου.
            Η σημερινή Δημοτική αρχή με το Συρρακιώτη Αντιδήμαρχο πήγαν να το «εκμεταλλευτούν» επικοινωνιακά προς όφελός τους και δεν άφησαν να γίνει σωστά η ολοκλήρωσή του, όπως εξάλλου είχε αρχικά σχεδιαστεί. Δηλαδή πέραν της αναβίωσης της μετακίνησης των κτηνοτρόφων, στο τέλος να «παίξει», για ένα πεντάλεπτο, "το Συρράκο σήμερα", ώστε η τηλεοπτική προβολή του να συνδράμει στην τουριστική ανάπτυξη του χωριού μας. Κάποιοι πίστεψαν ότι έτσι θα προβάλλονταν ο πρώην Πρόεδρος και όχι το χωριό τους, εσφαλμένες νοοτροπίες; Ίσως. Μόλις ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ, θα παραδοθεί στους συνδέσμους, για να προωθηθεί στους συγχωριανούς μας. Αυτοί που βιάστηκαν να το «αξιοποιήσουν» ας φρόντιζαν τουλάχιστον να «ανταμείψουν» τους «ηθοποιούς» με ένα λιτό τραπέζι στο Συρράκο, ως ελάχιστη ανταμοιβή. Πραγματικά ευχόμαστε να παράξουν μελλοντικά ένα καλύτερο ντοκιμαντέρ με πλουσιότερο περιεχόμενο, θα είναι για το καλό του Συρράκου. 
γ) Η πρώην Κοινότητα έχει αφήσει πολλές μελέτες που ζητάνε χρηματοδότηση, για να γίνουν νέα έργα (χωρίς μελέτες δεν υπάρχει χρηματοδότηση), όπως η διαμόρφωση στάσης «Λεύκας», οι δρόμοι «Μπόζιας», Παναγίας, Συνεδριακού Κέντρου, σύνδεση μέσω «Γαλαρόκαμπου» με Εγνατία οδό, τελεφερίκ Συρράκο-Καλαρρύτες, αλλά και μελέτη αποχέτευσης που, όπως παρουσιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι στη Λαϊκή Συνέλευση, είναι ένα τόσο σημαντικό έργο.
δ) Ο δρόμος Γαλαρόκαμπου-Χαλίκι κλείσθηκε προσωρινά για πέντε χρόνια, μετά την ερώτηση στη Βουλή από τον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ του Νομού Ιωαννίνων κο Οικονόμου Αθανάσιο. Πιθανολογώ πως δεν είχε επισκεφτεί το συγκεκριμένο σημείο για να διαπιστώσει ότι ο δρόμος αναδείκνυε τους μαιάνδρους και δεν τους κατάστρεφε.
ε) Αναφορικά με την επιστολή του Αντιδημάρχου κου Σκαμνέλου Χρήστου, στο τελευταίο φύλο των «Αντιλάλων», έχω να παρατηρήσω τα εξής: Προσπαθεί ο Αντιδήμαρχος να με εκπροσωπεί ως λογιστής μου, δεν πρέπει  όμως να’ ναι τόσο καλός, ασχολείται μόνο με το σκέλος των εσόδων και όχι των εξόδων. Προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια λάμβανα τα έξοδα παράστασης ως πρόεδρος της Κοινότητας, ερώτηση: ο ίδιος λαμβάνει την αντιμισθία του Αντιδημάρχου (περίπου 20.000 – 25.000 ευρώ ετησίως) ή τη χαρίζει στο Δήμο; Αν εγώ εκτός από Πρόεδρος έκανα φροντιστήρια ή ασχολούμουν με γεωργικές εργασίες, από τη στιγμή που ήμουν σωστός στα καθήκοντα του Προέδρου ποιον ενδιαφέρει;
            Για το οικόπεδο του «Κοντάκη» που το αναφέρει ο Αντιδήμαρχος ως «σκιάχτρο», εμείς πήραμε ένα οικόπεδο που χρησιμοποιούνταν ως σκουπιδότοπος και το διαμορφώσαμε με σκοπό να παίζουν οι έφηβοι του χωριού μας. Εξάλλου αυτό κάναμε και για πολλά άλλα εγκαταλελειμμένα από  ιδιοκτήτες οικόπεδα. Η νέα Δημοτική Αρχή, αν επιθυμεί, ας το αξιοποιήσει διαφορετικά. Εμείς το καθαρίσαμε και το κατοχυρώσαμε υπέρ των συγχωριανών.
Κυκλοφόρησε σήμερα το πρωί ένα φέι βολάν που αναφέρεται στο οικόπεδο του «Γιαννιώτη». Εμείς, ως πρώην Κοινοτική Αρχή,  το ξεμπαζώσαμε, το οριοθετήσαμε,  βάλαμε παγκάκια και το παραδώσαμε στους Συρρακιώτες (υπάρχει αναφορά για δωρεά του οικοπέδου προς την Κοινότητα στο βιβλίο «Πέτρα-μνήμη-φως»). Τώρα μαθαίνουμε ότι το απόκτησε ιδιώτης (αν τα αφήναμε έτσι, θα αποχτούσαν και τα άλλα οικόπεδα ιδιοκτήτες π.χ. του «Κοντάκη»). Εμείς θα στηρίξουμε πρωτοβουλία του Δημάρχου, με στόχο να επανέλθει το οικόπεδο στους Συρρακιώτες. Αλήθεια ο Δήμαρχος τι απάντησε στη Λαϊκή Συνέλευση γι’ αυτό το θέμα;
            Ο Αντιδήμαρχος μας προτρέπει-διατάζει: «Καθαρίστε πρώην Κοινοτικοί άρχοντες τους χώρους στάθμευσης από τα σκουπίδια των τελευταίων χρόνων». Απορία, αμφισβητεί την καθαριότητα του χωριού από το πρώην Κοινοτικό Συμβούλιο; Μήπως στο μυαλό του έχει άλλο χωριό του νέου Δήμου και μπερδεύτηκε;
           Μας εγκαλεί ο Αντιδήμαρχος, γιατί δεν ψηφίσαμε σαν παράταξη τον προϋπολογισμό του 2011 του κληροδοτήματος Σπ. Μπαλτατζή; Αντί να μας εγκαλεί, ας μας εξηγήσει, γιατί προϋπολογίζει λιγότερα χρήματα στους μισθωτές των ακινήτων; Τους τα χαρίζει; Και αν ναι, με ποιο δικαίωμα; Πολλοί διερωτώνται: δεν έχει αντιληφθεί ο Αντιδήμαρχος ότι έχει Πρωθυπουργό η χώρα και ότι ο ίδιος είναι απλά Αντιδήμαρχος ενός Δήμου;

Β) Για το έτος 2011.
            α) Από τα 8.500.000 ευρώ έσοδα του νέου Δήμου για το έτος 2011, τα περίπου 300.000 ευρώ προέρχονται και αντιστοιχούν για υπηρεσίες και έργα στο Συρράκο. Και αν φέτος έχουμε δύσκολη οικονομική χρονιά,  ας ελαττωθεί αυτό το ποσό κατά 10%. Στα προηγούμενα χρήματα δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τα κληροδοτήματα. Από αυτά περίπου 80.000 ευρώ θα δαπανηθούν για μισθούς, υπηρεσίες, καθαριότητα, φωτισμό, ύδρευση κ.λ.π, και  τα υπόλοιπα ως ανταποδοτικά θα γίνουν έργα στο Συρράκο. Όμως με βάση το τεχνικό πρόγραμμα του νέου Δήμου, μόνο 90.000 ευρώ προορίζονται για έργα στο Συρράκο. Στο τέλος του 2011 θα δούμε, αν έστω και αυτά τα 90.000 ευρώ θα εκταμιευθούν από το Δήμο, για την υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων, γιατί πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο μέρος τους θα εκταμιευτεί το 2012. Ίσως ισχυριστεί κάποιος ότι ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε στη Λαϊκή Συνέλευση πως τα υπόλοιπα χρήματα θα αξιοποιηθούν στο Συρράκο. Με πνεύμα καλοπροαίρετης κριτικής, οι δεσμεύσεις του Δημάρχου σε σχέση με τα παραπάνω νούμερα δε βγαίνουν για το 2011. Μακάρι να διαψευσθούμε.
β) Από τα προηγούμενα 90.000 ευρώ, τα 60.000 ευρώ προορίζονται για την ασφαλτόστρωση του δρόμου «Καλόγριες-στάση Μπίτσιου». Στις 4/8/2011, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα:  έγκριση μελέτης του έργου «Ασφαλτοστρώσεις-τσιμεντοστρώσεις οδικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Συρράκου», η παράταξή μας ψηφίζει με επιφύλαξη τη μελέτη, η οποία επιφύλαξη, (αυτό ήταν το «λάθος» μας), αφορά σε δύο παρατηρήσεις προσθετικές στη μελέτη. Συγκεκριμένα, να γίνει αφενός τοιχίο στην πάνω πλευρά του δρόμου για να τον προστατεύσει από τις κατολισθήσεις, αφετέρου να εξασφαλιστεί ο κάτω δρόμος του «πλατανέλου» από τα νερά του πάνω δρόμου. Αυτές μας οι προσθήκες «κυκλοφόρησαν» ως απόρριψη της μελέτης από την παράταξη μας, με σκοπό να μην πέσει η άσφαλτος!  Οι προσθετικές παρατηρήσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές από το σύνολο της παράταξη του Δημάρχου. Πιθανώς γιατί θα αυξάνονταν ο προϋπολογισμός του έργου κατά λίγες χιλιάδες ευρώ. Ακολούθως στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής με θέμα: "ψήφιση  πίστωσης και καθορισμός όρων δημοπράτησης του έργου: ασφαλτόστρωση-τσιμεντόστρωση του οδικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Συρράκου» αποφασίζει ομόφωνα την ψήφιση της πίστωσης του έργου μαζί με τον καθορισμό των όρων δημοπράτησης. (Αποσπάσματα των δύο αποφάσεων στη διάθεση της συντακτικής επιτροπής των «Αντιλάλων» για δημοσίευση).          Ειλικρινά αυτοί που έλεγαν τις προηγούμενες μέρες ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος Αργύρης Γιάννης ψήφισε αρνητικά για την κατασκευή αυτού του δρόμου, το έκαναν από εσφαλμένη πληροφόρηση; Από άγνοια; Ή σκοπός τους είναι η συκοφάντηση;
γ) Κληροδοτήματα:
            Παρότι η χώρα μας έχει οικονομικά προβλήματα, αυτά τα προβλήματα δεν εμποδίζουν το νέο Δήμο να διαχειριστεί τα κληροδοτήματα "Σπ. Μπαλτατζή» και "Ιωάννη Ρίζου" με σκοπό την υλοποίηση της βούλησης των ευεργετών. Ζητήσαμε ως παράταξη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την έγκαιρη κατάρτιση του προϋπολογισμού των κληροδοτημάτων, αλλά σύσσωμη η πλειοψηφούσα παράταξη απέρριψε την πρόταση. Επανήλθαμε εγγράφως (το έγγραφο στη διάθεση της συντακτικής επιτροπής)  και τελικά καταρτίστηκαν. Όμως η προαναφερθείσα αργοπορία είχε ως συνέπεια να μην προλάβει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας και ούτε έγκαιρα να δημοσιευτεί στον τύπο, όπως εξάλλου προβλέπεται. Το αποτέλεσμα ήταν να κινδυνεύει να ακυρωθεί η διαδικασία επιλογής κορασίδων το Δεκαπενταύγουστο, από πιθανή  ένσταση είτε από τις ενδιαφερόμενες, είτε αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας. Αναφορικά δε με το κληροδότημα του Ιωάννη Ρίζου, διαπιστώσαμε ότι όλα τα έσοδα δε θα αξιοποιηθούν για έργα εντός του οικισμού , όπως εξάλλου προβλέπεται, αλλά, παράτυπα, ένα μέρος θα απορροφηθεί για εκδηλώσεις. Η χρηματοδότηση των εκδηλώσεων στα άλλα χωριά γίνεται από κληροδοτήματα; Και αν τα άλλα χωριά δεν έχουν κληροδοτήματα, δεν κάνουν εκδηλώσεις; Ψηφίσαμε, και καλά κάναμε, ώστε πολλά χωριά να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο για εκδηλώσεις, γιατί όχι και  το Συρράκο; 
δ) Λειτουργία νέου Δήμου:
            Κατανοούμε τις δυσκολίες να στηθεί και να λειτουργήσει ο νέος Δήμος. Γι αυτό εξάλλου ενημερώσαμε το Δήμαρχο ότι θα στηρίξουμε , εκ των υστέρων, παρεμβάσεις του σε υπηρεσίες, όπως είναι η αποκομιδή  των σκουπιδιών, βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης κ.ά. Έχουν προβλεφθεί χρηματικά ποσά στον προϋπολογισμό του Δήμου για λάμπες φωτισμού, έλεγχος ποιότητας  πόσιμου νερού, βλάβες ύδρευσης κ.ά. Μόνο για βλάβες ύδρευσης και φωτισμού 110.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά σχεδόν πέρασε το καλοκαίρι και στο πόσιμο νερό δεν έχει γίνει  έλεγχός ούτε μία φορά.
        Ενημερωτικά: Οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας είναι περισσότερο εισηγητικές προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά εκτελεστικές.  Ο εκπρόσωπος μόνο μικροπαρεμβάσεις μπορεί να κάνει σε θέματα καθαριότητας, φωτισμού, παιδικής χαράς κ.ά. Αλλά και γι’ αυτές τις μικροπαρεμβάσεις πρέπει να του διαθέσει ο Δήμος το ποσό των 1.000 ευρώ, που ούτε και αυτό το μικροποσό του έχει διατεθεί από το Δήμο μέχρι τώρα για να το διαχειριστεί.
        Περιμένουμε από το νέο Δήμο να επικαιροποιήσει τις μελέτες για έργα που του παραδώσαμε (π.χ. λόγω αλλαγής ΦΠΑ) και να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις. Περιμένουμε ακόμη να συντάξει νέες μελέτες. Τώρα βέβαια ακούγεται κάπως παράξενα να μιλάμε για εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων νέων έργων, όταν ο νέος Δήμος δεν προώθησε μέχρι τώρα (περάσανε οκτώ μήνες) τη δημοπράτηση του  έργου που του αφήσαμε με εγκεκριμένη πίστωση προϋπολογισμού 310.000 ευρώ και αφορά στη μεταφορά νερού, την αλλαγή του δικτύου μεταφοράς  νερού από τις νέες υδρομαστεύσεις και την κατασκευή τρίτης νέας δεξαμενής.
 ε)   Δεν είδαμε καμιά αξιοποίηση του Συνεδριακού κέντρου.
στ) Βοσκότοποι: Δήμαρχε, φέτος ο βοσκότοπος της «Ρουσιάτσας» νοικιάσθηκε ή παραχωρήθηκε σε συνδημότες του νέου Δήμου; Αν νοικιάσθηκε, πού πήγε η διαφορά των 2300 ευρώ (5300 ευρώ νοικιάστηκε πέρυσι, 2000 ευρώ φέτος); Αν παραχωρήθηκε σε δημότες  Πραμάντων και όχι μόνο, τότε τι μας έλεγες στη Λαϊκή Συνέλευση για συνδημότη από το Παλαιοχώρι  Συρράκου;  Ο υπογράφων το παρόν κείμενο, με έγγραφό του με αριθμό πρωτοκόλλου 5368, στις 6/6/2011 (το έγγραφο έχει αποσταλεί στη συντακτική επιτροπή), αιτούσε τα κάτωθι: «Απόσπασμα απόφασης στο αίτημα του δημότη κτηνοτρόφου από το Παλαιοχώρι Συρράκου Κου …….. για χρήση κτηνοτροφικής έκτασης, πέραν των ορίων του πρώην Δήμου Τζουμέρκων». Μήπως η ενέργειά σου αυτή, Δήμαρχε, ήταν προάγγελος  για την νέα κτηνοτροφική χρονιά; Τα ψέματα Δήμαρχε έχουν κοντά πόδια και ούτε οι Συρρακιώτες είναι αφελείς.
ζ) Από τις 24 Τοπικές Κοινότητες του νέου Δήμου, η Τ.Κ. Πραμάντων έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους και ακολουθεί αμέσως μετά το Συρράκο. Παρ’ όλα αυτά, χωρίς να αμφισβητούμε την έδρα του νέου Δήμου που είναι η Πράμαντα, διαπιστώνουμε ότι ο Δήμαρχος μεροληπτεί σε πολλά άλλα πράγματα, πέραν της έδρας, για την Τ.Κ. Πραμάντων, περιθωριοποιώντας και απαξιώνοντας το Συρράκο. Συγκεκριμένα:
1) Και τα δύο Νομικά πρόσωπα του νέου Δήμου, (κοινωφελή επιχείρηση και οργανισμός  πολιτισμού, άθλησης και παιδείας) θα έχουν έδρα την Πράμαντα. Το Συρράκο διαθέτει κτιριακή υποδομή. Δε θα μπορούσε το Συρράκο να είναι η έδρα ενός εκ των δύο Νομικών προσώπων και να συνεδριάζει 5-6 φορές το  χρόνο το Διοικητικό  Συμβούλιο στο Συρράκο; Την απόρριψη της έδρας των Νομικών προσώπων για το Συρράκο, την ψήφισαν και Συρρακιώτες Σύμβουλοι.
2) Προτείναμε ως παράταξη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου καθορίζονταν η διάρθρωση και η έδρα των υπηρεσιών του Δήμου, κάποια οριζόντια υπηρεσία για όλο το Δήμο, να είναι στο Συρράκο, όπως εξάλλου ψηφίσαμε ομόφωνα για τους Χουλιαράδες και το Καλέντζι. Σύσσωμη η παράταξη του Δημάρχου την απέρριψε, και μάλιστα στο Συρράκο ο Δήμαρχος αιτιολόγησε την απόρριψη με σκεπτικό ότι δεν μπορεί να «σπάσει» μία ευρύτερη υπηρεσία ως προς την τοποθέτηση του προσωπικού.
3) Φέτος ο «καθαρισμός» των βοσκοτόπων με το ποσό των 17.000 ευρώ, έγινε από Πραμαντιώτη κάτοχο μηχανημάτων, λες και δεν υπήρχαν Συρρακιώτες με μηχανήματα ή ρωτήθηκαν και ήταν ακριβοί.
4) Στους προσληφθέντες υπαλλήλους του Δήμου, είτε με συμβάσεις  οκτώ μηνών, είτε με συμβάσεις δύο μηνών, δεν υπάρχει κανένας Συρρακιώτης. Οι διμηνίτες  προσλήφθηκαν με αρμοδιότητα να προσφέρουν υπηρεσίες πυροπροστασίας. Παρ’ όλα αυτά αρκετοί από αυτούς προσφέρουν παρανόμως υπηρεσίες αστυνόμευσης κατά τους θερινούς μήνες στην Πράμαντα. Το Συρράκο δε θα μπορούσε να απασχολήσει, με έξοδα του Δήμου, διμηνίτες στα Μουσεία που διαθέτει;
5) Ο Δήμος πέραν των υπηρεσιών των πέντε Αντιδημάρχων (αντίστοιχοι Δήμοι με ίσο πληθυσμό, διαθέτουν τρεις Αντιδημάρχους), αξιοποιεί και δύο ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου, με ετησία αντιμισθία μετά ασφαλίστρων του καθενός περίπου 50.000 ευρώ ετησίως. Προφανώς και οι δύο είναι Πραμαντιώτες. Αυτούς ο Δήμαρχος ξέρει, αυτούς εμπιστεύεται.

      Κλείνοντας, το Συρράκο με την πλούσια ιστορία, παράδοση και οικονομική ευμάρεια δε θα γίνει ο φτωχός συγγενής των Πραμάντων. Από τον Πραμαντιώτη Δήμαρχο δεν περιμένουμε μόνο να μας διασκεδάζει θεατρικώς.          Ευχόμαστε το πλούσιο προεκλογικό του πρόγραμμα για το Συρράκο, να το υλοποιήσει.

                                                                  Γιάννης Αργύρης
                                                              Δημοτικός Σύμβουλος