Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

7ο Δελτίο Τύπου            Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Βορείων Τζουμέρκων εύχεται σε όλους τους συνδημότες  του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων «Χριστός Ανέστη» με υγεία, ευτυχία και απαραίτητη δύναμη.
         Βρισκόμαστε τώρα μετά το Πάσχα να κάνουμε έναν απολογισμό των όσων έχουν συμβεί στον Δήμο μας.
         Αρχίζουμε από τον  δύσκολο   χειμώνα που αφήσαμε πίσω μας. Βαρύς ο φετινός χειμώνας αλλά αφενός τα μηχανήματα της Περιφέρεια και αφετέρου η προσθετική συνεισφορά  του Δήμου,  στον αποχιονισμό των δρόμων,  αποδείχτηκε σε γενικές γραμμές καλή. Θα μπορούσε ο Δήμος να συνεργασθεί με περισσότερους ιδιώτες και να προχωρήσει σε άμεσο αποχιονισμό  σε ποιο πολλές Τοπικές Κοινότητες που είχαν προβλήματα.  
         Ενημερωτικά στοιχεία για τα μηχανοκίνητα οχήματα του Δήμου. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ύστερα από ερώτηση του κ. Αργύρη Ιωάννη, σε ποιον εργολάβο έχει ανατεθεί η εκτέλεση του έργου «διάνοιξη οδού στη θέση Βλαχιώτη» στο Ελληνικό με το ποσό των 11.000 ευρώ και αν δουλεύουν εκεί τα μηχανήματα του Δήμου, αφού το έργο δεν υλοποιείται με αυτεπιστασία του Δήμου, ο Δήμαρχος απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν έχουν λόγο να δουλεύουν εκεί και αν ξέρει κάτι το αντίθετο να το καταγγείλει. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Σωκράτη Γκρέστα. Ο Αντιδήμαρχος ομολόγησε ότι ο αυτός έχει τα μηχανήματα του Δήμου εκεί και δουλεύουν για τις δύο εργολαβίες που εκτελούνται σε αυτό το σημείο (εκτός από το έργο του Δήμου, στο ίδιο σημείο εκτελείται από εργολάβο και έργο του κληροδοτήματος). Ο Αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθάει τους εργολάβους να κάνουν περισσότερα μέτρα τοιχοποιία!!! Ποιό το συμπέρασμα; Το συμπέρασμα είναι ότι το όλο ζήτημα, είναι όχι μόνο παράνομο (για τους προφανείς λόγους) αλλά και ανήθικο, γιατί ενώ υπάρχουν αρκετοί συνδημότες μας με μηχανήματα που δεν έχουν δουλειά, σε  κάποιους άλλους παρέχετε τέτοιου είδους βοήθεια από το Δήμο. Ενημερωτικά τα μηχανοκίνητα οχήματα του Δήμου, όταν δεν εργάζονται, προβλέπεται θεσμικά να είναι παρκαρισμένα σε εργοτάξιο του Δήμου και όχι σε χώρο δίπλα από επαγγελματική επιχείρηση του  σχετίζεται με τον προαναφερθέντα Αντιδήμαρχο. 
        Όσο για το θέμα της ανάπτυξης της περιοχής, πώς θα συμβεί αυτό; Πώς να αναπτυχθεί ο τριτογενής τομέας στην περιοχή μας; όταν για παράδειγμα 1) κλείνει ο Δήμος δρόμο με μπάζα, με το σκεπτικό να προστατέψει την παράνομη υλοτομία, υποκαθιστώντας το Δασαρχείο. Συγκεκριμένα τον δασικό παραποτάμιο  στην Κηπίνα.  2) Όταν τα δύο Δημοτικά λαογραφικά μουσεία του Συρράκου παραμένουν κλειστά. Όσο για τον πρωτογενή τομέα,  ο Δήμος αντί να συνδράμει θετικά τους κτηνοτρόφους στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων, παρεμβαίνει ανασταλτικά. Για ποια ανάπτυξη μιλάμε, όταν δεν μπορούμε να μοιράσουμε ορθολογικά τα δωρεάν τρόφιμα και  δημιουργούμε  εύλογες αντιδράσεις και παράπονα από τους Δημότες.

             Οι αναρμόδιες πρωτοβουλίες που υποκαθιστούν άλλες υπηρεσίες και οι άστοχες επιλύσεις προβλημάτων στο Δήμο μας, φαίνεται να συνεχίζονται. Σε πρώτο βαθμό το  δικαστήριο καταδίκασε τον Δήμαρχο, κρίνοντας ότι κακώς είχε  τοποθετήσει σιδερένιες στρογγυλές κατασκευές σε εσωτερικό δρόμο των Πραμάντων και μάλιστα σε σημείο επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια. Ο Δήμαρχος παρά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εις βάρος του και αναμένοντας την εκδίκαση της έφεσής του, ξαναέβαλε τις απομακρυσμένες επικίνδυνες μπάλες στο ίδιο σημείο.  Αλήθεια, πέραν της αναρμόδιας πρωτοβουλίας και  επίδειξη δύναμης εξουσίας, τα δικαστικά έξοδα ποιόν επιβαρύνουν;
             Θα θέλαμε  να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες προς τους δήμους της χώρας συνεχίζονται κανονικά, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αναφέρουμε ενδεικτικά, ότι για το μήνα Μάρτιο ο Δήμος μας εισέπραξε ποσό περίπου 138.000 ευρώ.
          Χρήματα, επομένως, μπαίνουν στα ταμεία του Δήμου. Ωστόσο η διαχείρισή τους είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Φέρουμε ως παράδειγμα την προμήθεια υλικών ύδρευσης του Δήμου για το έτος 2012. Στην πρώτη δημοπρασία «απορρίφθηκε» ο μειοδότης γιατί έδωσε μικρή έκπτωση, μόνο 12%. Σωστό το σκεπτικό για οικονομικό όφελος του Δήμου. Όμως στη δεύτερη δημοπρασία απορρίφθηκε ο πρώτος μειοδότης για τυπικούς λόγους, αν και έδωσε έκπτωση 42%, και τη δημοπρασία κέρδισε ο δεύτερος μειοδότης. Σε όλη την διαδικασία προμήθειας του υλικού, μήπως κυρίαρχο σκεπτικό δεν είναι το οικονομικό όφελος του Δήμου; Επίσης στο προϋπολογισμό του Δήμου για το 2012 έχουν προβλεφτεί χρήματα για εργασίες ύδρευσης και φωτισμού. Παρότι πέρασαν περίπου  τέσσερεις μήνες, ούτε τις προμήθειες των υλικών δεν κατάφερε ο Δήμος να ολοκληρώσει, πόσο μάλλον να προχωρήσει και στις αναθέσεις των εργασιών που έληξαν. Μετά μας «φταίνε» οι ανάδοχοι που δεν καθάρισαν τις δεξαμενές, δεν χλωρίωσαν το νερό και δεν βάλανε λάμπες στις κολόνες, ενώ διανύουμε τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του «Καλλικρατικού» Δήμου μας.
       Ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε και φέτος ήταν η φύλαξη των ορεινών χωριών μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αστυνόμευση στα χωριά του Δήμου μας ήταν και είναι ανεπαρκής, Για το λόγο αυτό, η πρώην Κοινότητα Συρράκου καλούσε τους ενδιαφερόμενους δημότες να υποβάλλουν γραπτώς την επιθυμία τους να απασχοληθούν τους χειμερινούς μήνες ως «φύλακες» του χωριού και στη συνέχεια το Κοινοτικό Συμβούλιο όριζε τους «φύλακες» και το χρηματικό ποσό της αμοιβής τους. Από όσο  γνωρίζουμε, φέτος δεν υπήρξε ένα τέτοιο κάλεσμα ούτε για το Συρράκο, ούτε για κάποιο άλλο χωριό του δήμου. Απλή αμέλεια;
          Κάποιοι νέοι υπαινιγμοί φθάνουν στα αυτιά μας για το θέμα του ΧΥΤΑ. Στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές, οι δημότες του Ελληνικού (και όχι μόνο αυτοί) «πήραν» υποσχέσεις για εργασία στον υπό ίδρυση τότε ΧΥΤΑ. Τώρα , για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές, αρχίζουν να «παίρνουν» υποσχέσεις για θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων. Τοπικοί παράγοντες, μαθαίνουμε ότι «καλοβλέπουνε»  την προοπτική δημιουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων στο Ελληνικό. Δε φθάνει στους «πολύπαθους» κατοίκους η λειτουργία του ΧΥΤΑ και η διαρροή λυμάτων , θα τους «φορτώσουν» και το εργοστάσιο; Ζητούμε την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Δημάρχου στο θέμα αυτό.
         Ειλικρινά θα θέλαμε Πρόεδρο του φορέα λειτουργίας του ΧΥΤΑ τον Δήμαρχο μας. Όμως σήμερα μετά τις διαρροές των λυμάτων, για αυτονόητους λόγους, φανήκαμε τυχεροί που δεν τον ψήφισαν. Χωρίς να σημαίνει ότι κατανοούμε την δυνατότητά του να ανταποκριθεί ως Πρόεδρος, από σκοπιάς χρόνου, στην λειτουργία του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ  και όχι της επιτροπής αγώνα για την λειτουργία του ΧΥΤΑ.
        Συνδημότες η προσπάθεια της παράταξής μας για το καλό του Δήμου είναι διαρκής. Η συμμετοχή μας στις Συνεδριάσεις του Δημοτικού  Συμβουλίου  γίνεται με προτάσεις και πνεύμα συνεργασίας, όπως στο σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, και όχι στείρας αντιπολίτευσης. Συνάμα δεν θα σταματήσουμε να ελέγχουμε  τα δρώμενα των θεσμοθετημένων οργάνων του Δήμου. Είμαστε δεκτικοί  μαζί σας για διάλογο, κριτική των θέσεων μας αλλά και δικών σας προτάσεων, με ένα και μοναδικό στόχο: το καλό του Δήμου.

   Για την Δημοτική παράταξη   
                                       
Ο Δημοτικός Σύμβουλος 
 Αργύρης Γιάννης