Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Β. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ»

ΘΕΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΑ
Πέρασαν πολλές μέρες από τη στιγμή που κτηνοτρόφοι του Ελληνικού εντόπισαν μολυσμένες πηγές γύρω από το ΧΥΤΑ, από την έντονη δυσοσμία που υπήρχε στις περιοχές αυτές.
Μιλάμε για μια πηγή που τα νερά της κατευθύνονται προς τη λίμνη Παμβώτιδα και δύο άλλες πηγές που κατευθύνονται  προς το λαγκάδι που οδηγεί στον ποταμό Άραχθο. Και δεν είναι μόνο αυτές οι μολυσμένες πηγές,  και στις περιοχές γύρω από αυτές αναβλύζει μέσα από το χώμα βρόμικο νερό.
Με τη γνωστοποίηση του φαινομένου κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων . Πήραν δείγματα και, πράγματι, εντόπισαν ότι υπάρχει μόλυνση. Παράλληλα, από την πλευρά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων εστάλησαν δείγματα  από τις πηγές, από το κύτταρο, από την έξοδο του ΧΥΤΑ (κύτταρο) και από την έξοδο του βιολογικού, σε εργαστήρια. Τα αποτελέσματα  των εξετάσεων έδειξαν ότι στις πηγές υπάρχει μεγάλη μόλυνση και βαριά μέταλλα, όπως μόλυβδος , κάδμιο, υδράργυρος κ.α.
Και αφού όλοι συμφωνούν ότι ο ΧΥΤΑ που στοίχισε πάνω από 10.000.000 Ευρώ, μολύνει, η Περιφέρεια ανέθεσε σε ομάδα επιστημόνων  να εντοπίσουν αν η μόλυνση προέρχεται από το κύτταρο του ΧΥΤΑ ή από το βιολογικό, ζητώντας προθεσμία 15 ημερών από (4/4/1012).
Να τονίσουμε ότι ο εργολάβος , σύμφωνα με παραδοχή των αρμοδίων, άδειασε τη δεξαμενή του βιολογικού στο λαγκάδι, μόνο εκεί; και αυτό πιστεύουμε  δεν έγινε μία φορά μόνο, αφού σε επίσκεψή μας στο χωριό του ΧΥΤΑ, από το μεγάλο λαγκάδι, στις 20/4 και μετά από έντονη βροχόπτωση που το ρέμα είχε πολύ νερό, εντοπίσαμε στις «βίρες» μαύρο νερό και με έντονη δυσοσμία . Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ή άδειασαν πάλι το βιολογικό στο ρέμα, ή ο ΧΥΤΑ βγάζει και από την πλευρά του ρέματος.
Και ενώ  οι επιστήμονες της Περιφέρειας μελετούν τα στοιχεία για περισσότερες από είκοσι (20) μέρες ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα.
Εν τω μεταξύ τα σκουπίδια συνεχίζουν να μεταφέρονται στον ελαττωματικό ΧΥΤΑ, η μόλυνση εξακολουθεί στα ίδια επίπεδα και επιβαρύνει όχι μόνο την περιοχή του Ελληνικού, αλλά φτάνει στη Λίμνη και μέσω του Αράχθου και στον Αμβρακικό.
Μιλάμε λοιπόν για ένα έργο που,  όπως όλοι γνωρίζουμε, επιβλήθηκε στην τοπική Κοινωνία, που είχε αντίθετη άποψη, με την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, δύο φορές.
Το έργο αυτό σε διάστημα μόλις τριών (3) μηνών δοκιμαστικής λειτουργίας έδειξε τα προβλήματά του. Πριν λοιπόν  φτάσουμε σε οικολογική καταστροφή, ας αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους και ας μην τις μεταφέρουν ο ένας στον άλλον.
Άποψη  μας, ο ΧΥΤΑ του Ελληνικού είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής  και των πολιτικών αυτού του τόπου, καθώς και του τρόπου λειτουργίας κάποιων Δημόσιων Υπηρεσιών. Ξεκίνησε με λάθος χωροθέτηση, συνεχίστηκε με κακή κατασκευή και το «έγκλημα» ολοκληρώθηκε. Όλα αυτά, βέβαια, με τη σφραγίδα κάποιων επιστημόνων που εκ του αποτελέσματος κρίνονται ανεπαρκείς.
Ζητάμε λοιπόν, αφού όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει μόλυνση στην περιοχή, να βρουν ΑΜΕΣΑ τρόπο, να σταματήσει η μόλυνση. Δεν μας ενδιαφέρει αν η αιτία είναι το κύτταρο του ΧΥΤΑ ή ο βιολογικός ή οι γεωτρήσεις! Μας ενδιαφέρει ο ΧΥΤΑ (αφού πλέον έγινε), να λειτουργεί ως ΧΥΤΑ και όχι χειρότερα από ανεξέλεγκτη χωματερή.
Διαφορετικά, αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, να σταματήσει άμεσα η εναποθέτηση  απορριμμάτων και οι αρμόδιοι να ψάξουν σε βάθος χρόνου, τόσο για τα αίτια της διαρροής όσο και για τις παρεμβάσεις αποκατάστασης.  Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιαστούν άνθρωποι, περιβάλλον, οικονομία, στο βωμό των όποιων χειρισμών.
Και αν κάποιοι υποστηρίξουν ότι ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα για το ΧΥΤΑ, δε φταίνε γι αυτό οι πολίτες. Φταίνε οι πολιτικοί και, επειδή αυτές τις μέρες όλοι οι παλιοί πολιτικοί δείχνουν μετανιωμένοι και ζητάνε την εμπιστοσύνη του κόσμου, είναι ευκαιρία να δείξουν ότι παραδέχονται τα λάθη τους στην πράξη και όχι με λόγια.
Ας παραδεχτούν ότι κατασκεύασαν το ΧΥΤΑ σε λάθος θέση, μπροστά στην Ιερά Μονή Τσούκας, σ ένα χώρο γεμάτο πηγές και στη λεκάνη απορροής της Λίμνης Παμβώτιδας και του Αράχθου, που σε συνδυασμό με την κακή κατασκευή, κατέστη επικίνδυνος.
Ας προχωρήσουν στην κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων και ενός  ΧΥΤΥ σε σωστή θέση, για να μην επαναληφθούν τα λάθη του Ελληνικού.  

                                                        Για την Δημοτική Παράταξη
                                                                  Αργύρης Γιάννης