Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Σωκράτης!!!


Ενημέρωση-Καταγγελία- 
Ερώτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

       Έχει περάσει περίπου ενάμιση χρόνος, από τη σύσταση και λειτουργία του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου. Στο διάστημα αυτό, όλοι έχουμε διαθέσει ώρες από το χρόνο μας, πιστεύοντας ότι με προσπάθεια και καλή διάθεση, ο καθένας από τη θέση που μας έταξαν οι Δημότες, θα βοηθήσουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Δημοτών, μέσω της βελτίωσης των υποδομών και την κατασκευή νέων έργων.
Έτσι, αφού μελετήσαμε με προσοχή, ψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό, αλλά και σε κάθε συνεδρίαση με σοβαρότητα αντιμετωπίζουμε τα όποια θέματα.
Όλα αυτά βέβαια, έχουν και το ανάλογο κόστος για το κράτος. Δηλαδή αμοιβές Δημοτικών Συμβούλων (έξοδα μετακίνησης για συμμετοχή στις συνεδριάσεις, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις), μελετητών για την σύνταξη μελετών, συνάμα χρειάζεται  χρόνος να ωριμάσουν οι μελέτες, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση,  να δημοπρατηθούν και να εγκατασταθούν οι εργολάβοι ώστε να εκτελέσουν τα έργα.
Αυτά ξέραμε μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα.
Πράγματα που είναι ξεπερασμένα, σύμφωνα με τις πράξεις του αντιδημάρχου κου Σωκράτη Γκρέστα. Και ίσως ο κ. Γκρέστας να έχει δίκιο αφού παραμερίζοντας τη γραφειοκρατία και αγνοώντας τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πιστεύοντας για τον εαυτό του «Εγώ ειμί το κράτος», νομίζει ότι τελεί μέγα έργο.
Μ’ αυτό το σκεπτικό, πριν λίγο καιρό πήρε ένα μηχάνημα δικό του (ούτε καν δημόσιας χρήσης) και άνοιξε δρόμους σε κοινοτικές και δασικές εκτάσεις για να εξυπηρετούνται πιθανόν οι κυνηγοί.
Δεν ρώτησε βέβαια  τον Κυνηγετικό Σύλλογο, που δείχνει και κάποια ευαισθησία για το περιβάλλον, εάν είναι πρέπον τα τζιπ των κυνηγών να φτάνουν μέχρι τις φωλιές των θηραμάτων.
Την ενέργειά του αυτή παραδέχτηκε δημόσια ο αντιδήμαρχος σε συζήτηση που είχαμε.
Το πρόβλημά του ήταν να μη συζητάμε στα καφενεία ότι δεν είχε άδεια από το δασαρχείο, γιατί για να πάρει την άδεια, όπως είπε, θα χρειάζονταν δύο χρόνια, ενώ αυτός «τελείωσε» το δρόμο τάχιστα.
Και αυτά τη στιγμή που αγροτικοί δρόμοι είναι σε κακό χάλι και δεν μπορούν οι άνθρωποι να πάνε στα χωράφια τους.
Δεν είναι πρώτη φορά που ο αντιδήμαρχος είναι τόσο «αποτελεσματικός».
Την άλλη φορά, εδώ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παραδέχθηκε ότι πήρε τα μηχανήματα του Δήμου (τσάπα και φορτηγό) και βοήθαγε τον εργολάβο να εκτελέσει ένα έργο στο Ελληνικό (στη θέση Βλαχιώτη)  με στόχο να κατασκευάσει, λέει, περισσότερα μέτρα τοιχοποιίας. Αλήθεια τις συμπληρωματικές μελέτες και την συμμετοχή δημοτικών μηχανημάτων σε ανατιθέμενα σε εργολάβους έργα, ποιος της εφεύρε;
Και δεν είναι μόνο αυτά. Εμείς οι Σύμβουλοι στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί   να ασχολούμαστε με τα τιμολόγια του νερού, λόγου χάριν, αν θα τα αυξήσουμε, αν θα αφήσουμε ίδιες τις τιμές, προσπαθώντας να υπάρχει στους δημότες ένα αίσθημα δικαίου και ίσης αντιμετώπισης από το Δήμο;
Ο Αντιδήμαρχος, αποτελεσματικός όπως είναι, από πέρυσι  τράβηξε χιλιόμετρα λάστιχα και πήγε νερό στους κτηνοτρόφους . Σ’ αυτό δεν έχουμε καμία αντίρρηση και βέβαια να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους γιατί είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας του Δήμου. Αλλά χωρίς μετρητές; Και εάν ο Δήμαρχος ήθελε οι κτηνοτρόφοι του Ελληνικού να έχουν τζάμπα νερό θα μπορούσε να τους απαλλάξει με διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.
Πριν λίγες μέρες το Ελληνικό δεν είχε νερό. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τα ποντίκια έφαγαν τα καλώδια της αντλίας. Όμως σύμφωνα με τους χωριανούς, επειδή τα λάστιχα είναι εξωτερικά και ζεσταίνονται από τον ήλιο, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αδειάζουν τεράστια ποσότητα νερού μέχρι να έρθει δροσερό. Να τι χρειάζονται οι μετρητές. Γι’ αυτό το θέμα δεχόμαστε πολλές διαμαρτυρίες, τόσο από τους κατοίκους του Ελληνικού όσο και από άλλους συνδημότες κατοίκους άλλων χωριών που αισθάνονται ότι στο Δήμο ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
 Μετά από αυτά θα ήθελα να προβληματιστούν όλοι. Μήπως και δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με κάποια θέματα τα οποία  μπορούν να αντιμετωπιστούν με τόσο απλό τρόπο.
Και συγχρόνως ακολουθώντας το παράδειγμα του αντιδημάρχου, αφενός να αποφύγουμε τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις, αφετέρου  να εξυπηρετήσουμε τους ψηφοφόρους  μας, ας πάρουμε από μια μπουλντόζα (εμείς θα πάρουμε δημοσίας χρήσης)  εξασφαλίζοντας και χορηγούς, να κάνουμε τον τόπο μας αγνώριστο. Δεν μπορεί να μας εμποδίσει κανένας.
Εμπρός στο δρόμο που χάραξε 
ο Σωκράτης.
 Και για να σοβαρευτούμε.
Δεν είναι στις προθέσεις μας να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά τα πεπραγμένα του Αντιδημάρχου έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Γι’ αυτό κ. Δήμαρχε ζητάμε να μας ενημερώσετε εάν είστε γνώστης των ενεργειών του και ποια είναι η θέση σας.

                                                                     Αιμιλία Νικολού
                                                                  Δημοτική Σύμβουλος
                                                                 Δήμου Β. Τζουμέρκων