Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Τεχνικό πρόγραμμα Δήμου για το 2013


Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας για το έτος 2013 είναι  αρκετά πλούσιο. Περιλαμβάνει περίπου 100 έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τακτικά έσοδα του Δήμου, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1.300.000 €.

Ο  κ. Δήμαρχος φρόντισε να «κρατήσει» χρήματα από προηγούμενα χρόνια, ώστε αυτά να πέσουν κατά την προεκλογική περίοδο που αρχίσαμε ήδη να διανύουμε. Τα «κρατημένα» χρήματα προέρχονται από ΣΑΤΑ του 2011, από πολιτική προστασία - πυροπροστασία του 2012 κι από άλλες χρηματοδοτήσεις. Απ΄το συνολικό δηλ αποθεματικό όλων των προηγούμενων ετών υπάρχει περίπου το ποσό των 850.000 € για το έτος 2013.

Εξάλλου η συγκεκριμένη μεθόδευση είναι γνωστή στον κ. Δήμαρχο από τις προηγούμενες εκλογές, με τη διαφορά ότι τα χρήματα τότε προέρχονταν από τραπεζική δανειοδότηση που θα πληρώνει για πολλά ακόμη χρόνια ο νέος Δήμος (μόνο τα τοκοχρεολύσια είναι περίπου 130.000 € ετησίως).

Από τα 100 έργα, μόνο τα 10 από αυτά έχουν προϋπολογισμό που δεν μπορούν να ανατεθούν και πρέπει να δημοπρατηθούν, τα υπόλοιπα περίπου 90 έχουν τέτοιο προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να ανατεθούν. Οικονομική ευμάρεια για το Δήμο μας.

Η άνιση κατανομή των έργων στις Τοπικές Κοινότητες είναι έντονη και φανερά  υπαρκτή, άσχετα με το πόσα έργα θα γίνουν το 2013 από αυτά τα 100. Διαβάσαμε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2013 πως περιλαμβάνονται και έργα που είχαν αναγραφεί και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2012 και σε αρκετά από αυτά ούτε καν επιλέχθηκε ανάδοχος. Συνεπώς, με τα συνεχιζόμενα έργα της προηγούμενης χρονιάς, έχουμε «πλούσιο» τεχνικό πρόγραμμα κάθε χρόνο.

Στις Τοπικές Κοινότητες με  έξτρα δικά τους ετήσια έσοδα και χωρίς να επιβαρύνουν το νέο Δήμο με αποπληρωμές παλαιών δανείων, προϋπολογίζονται έργα στο τεχνικό πρόγραμμα με όση «προίκα» έφεραν στο Δήμο, χωρίς αυτές να δικαιούνται από τα τακτικά έσοδα του Δήμου.

Πολλά από αυτά τα έργα είναι βιτρίνας, ενώ απουσιάζουν από το τεχνικό πρόγραμμα αυτά που είναι αναγκαία να γίνουν, π.χ. αντιπλημμυρικά στο Ματσούκι.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος περιλαμβάνει μόνο 28.000 € για μελέτες.

 

Καλή «τεχνική»  χρονιά.